2019. április 1., hétfő

TABÁN MÚZEUM KÖZELRŐL..................

AVAGY EMLÉKMÚZEUM  ...... A 17-IK ÉVFORDULÓRA



Múzeuma van a Tabánnak

Népszabadság - Budapest melléklet, 2002-04-20

2002

Tízéves álom valósult meg tegnap a Tabán Gyűjtemény megnyitásával. A Döbrentei utca 9. szám alatti felújított barokk épületben kapott helyet az évtizede kezdeményezett emlékkiállítás. Alapját Fischer Árpád páratlan Tabán- anyaga adta, ezt egészítették ki a tavalyi felhívásra beérkezett tárgyak, s múzeumi kölcsöndarabok.

A romantikus Tabánt, az egykori szemtanúk és utódaik által őrzött Tabán- élményt szeretnék közvetíteni a kiállítással - hangsúlyozta Pajor Ildikó, a tárlat rendezője. Ennek az élménynek művészek voltak a leghitelesebb krónikásai, ezért az ő képeik, írásaik hangsúlyosan szerepelnek a múltidézésben.

Zórád Ernő: Tabán, Kőmüves utca

Zórád Ernő festményei mellett számos Tabán- ábrázoló munkáival ismerkedhetünk meg. Például Végh Gusztáv, s a bizonyára kevesek által ismert Turiák Ödön rajzaival, festményeivel. Turiák Ödön munkássága a kiállítás egyik nagy felfedezése: a Tabán lebontása előtt több albumra való ábrázolatot készített az ódon városrészről. Nem hivatásos festő, hanem postatiszt volt, de tehetséges műkedvelő. Képei utódaitól kerültek elő a tavalyi felhívásra.


katt a képre :Végh gyüjtemény

A Tabán történetét az ókortól az 1933- as bontásig bemutató anyagban (melynek forgatókönyvét Mohos Márta állította össze) kiemelt szerepet kapnak az eltűnt városrész fürdői, templomai, temetői, kocsmái, üzletei. A szerb kisebbség és egyház a lebontott tabáni rác templom fennmaradt ikonjaival járult hozzá a kiállításhoz.



 katt a képre: Turiák gyüjtemény 

Külön vitrint kapott a Tabánból indult, 1869-ben alapított, híres Auguszt cukrászda. A család egy eredeti tortasütő formát és marcipánöntő dúcokat adott a kiállításba. Külön tablón idézték meg a legendás, XV. századi eredetű Mélypincét, Krúdy, Bródy, Márai törzshelyét



 (még a kocsma sokak által elveszettnek hitt vendégkönyvébe is  belelapozhatunk a kiállításon, elolvasva Szép Ernő, Vázsonyi Endre, Keresztury Dezső, Szerb Antal és mások bejegyzéseit). A vendéglők hangulatát berendezett kis kocsmasarok is idézi.
Pénteken, a megnyitón ízelítőt kaphattunk a híres tabáni vendéglátásból, főleg az egykori vendéglősök, cukrászok leszármazottainak, utódainak köszönhetően. Auguszt József, a cukrászdaalapító dédunokája, aki ma a Fény utcában visz üzletet, remek süteményekkel traktálta a vendégeket, a tabáni Kakas étterem Krúdy-ételekkel emlékezett. Természetesen nem maradhatott ki a Szarvas vendéglő sem (egyike a megmaradt régi, tabáni vendéglátóhelyeknek), az egykori kocsmákra emlékezve sült krumplival rukkolt elő.
                                                  -*-
2019

A múzeumot  tíz év négy hónap fennállás után a helyi önkormányzat tatarozás ürügyén bezárattaa, igazgatóját elbocsájtotta.A Fischer Árpád megálmodta  múzuem megszünt, a gyüjtemény vagy pincében landolt,vagy jobb esetben  visszakerült  az adományozókhoz .  Megszüntek a rendszeres programok, kiállítások. Elmaradtak a krumpli búcsúk, a dunai regatták,az érdekes előadások, historikus visszaemlékezeések. A törzsközönség- a Tabán Társaság tagjai,-tisztelet a kivételnek -nagyrészt megöregedtek.A bezárás óta eltelt hét év alatt kiderült- bár voltak reménytkeltő jelek- az önkormányzatnak esze ágában sincs újra nyitni a múzeumot.

Az alábbi pár képpel és videóval próbálunk emléket állítani egy méltatlanul feledésbe merült városrésznek és múzeumának


(a folyamatos szerkesztés és bővítés alatt a virtuális múzeum 0-24 órában díjmentesen látogatható)

A múzeum látványképeit a Tabán Múzeum igazgatójának felkérésére archiválta   

Kaszás Gergely  wedding photographer

.

0001








002
003




























































































































































































































































































2010 szeptemer

TABÁNI TŰZVÉSZ


A tabáni tűzvész 200 éves évfordulója alkalmából a Bp I.kerületi önkormányzat Nagy Tamás polgármester, Sediánszky János alpolgármester, Jankóné Pajor Ildikó , a Tabán Múzeum igazgatója, a Tabán Társaság elnöke népes közönség jelenlétében megkoszorúzta a tabáni tűzvész emláktábláját a Gellért szobor lépcsőfeljárójánál.Az ünnepségen a helyi tűzoltózenekar
adott ízelítőt repertoárjából, majd az valamennyien a fúvós és ütőhangszerek ritmikus aláfestésével átvonultak a Tabán Múzeumba , ahol megnyitották a tűzváészre emlékező
kamarakiállítást,melynek összeállításához a múzeumnak dr Saly Noémi neves helytörténész ás tabánlakó nyújtott segítséget

Képemlékek az évfordulóról:










































































































 Tűzoltó zenekar  felvonulása







Az ünnepség képei.











































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése